19 June 2016

Khayelitsha del 3

Onsdagen den 20 april anno 2016 är en dag vi aldrig kommer att glömma.

Vaknar tidigt på morgonen. Stor dag, vi ska äntligen få komma ut till Khayelitsha få följa mentormammorna i deras arbete ute på ”fältet” och inte minst få träffa den legendariska grundaren av Philani Ingrid Le Roux. Känns lite overkligt och nervöst.

Kvällen innan har vi bokat en taxi för transport ut till Khayelitsha. Efter frukost går vi till receptionen, när vi frågar om taxin har kommit tittar dom frågande på varandra. Nån taxi vet dom inget om. Det rings några samtal och ca en halvtimma efter planerad avfärd sitter vi i taxi på väg ut mot vårt mål. Häftig känsla av att vara på väg, njuter av den vackra stadsbilden vilken relativt snart förvandlas till enorma område av flera kåkstäder av varierande storlek.

Det är förfärligt att så lite hänt sedan Nelson Mandela frigavs för ca 26 år sedan. Hans och folkets drömmar om en bättre framtid för folkflertalet oavsett rastillhörighet har skändligen grusats av hans efterträdare vid makten. Nu handlar det till stor del om att för de styrande få så mycket pengar i egen ficka i stället för att ge folket ett bättre liv och framtid.
 
Ute vid centret träffar vi Herman Hallonsten, administrativ chef samt Eric Miller, fotograf som ska följa oss i spåren och bilddokumentera våra möten. Vi får även den stora förmånen att få träffa Ingrid Le Roux. Trots förseningen med taxi uppfylls vi av en underbar känsla. Äntligen här. Efter en kort introduktion åker Eric och jag tillsammans med en Mentormamma i Eriks bil till vårt första möte.

Andreas stannar på centret för information om Philanis upplägg och strategi, man vill inte att för många okända män ska ”stövla” in hos familjerna. Det blir en helt fantastisk förmiddag med oerhört fina möten med mammor och barn. Får möjlighet att hjälpa till med undersökningarna. Vi välkomnas med stor glädje och värme i alla hem, jag väcker såklart en viss uppmärksamhet med mitt långa, silvriga hår. Många varma leenden och skratt. Man förstår att Mentormammorna är efterlängtade, många frågor om hälsa, mat och mycket annat.

Mentormammorna bor i samma område som dom arbetar, gör regelbundna hembesök hos gravida och barnfamiljer. Informerar om vikten av att äta rätt kost och gör enklare hälsoundersökningar av barnen. Vid behov skickas dom vidare till läkarundersökning för ytterligare undersökning. Ett av barnen som vi undersöker är inte helt frisk, hostar och ter sig febrig.

Efter fyra hembesök är det dags att åka vidare till centret för att hämta upp Andreas innan vi åker vidare till en av de fyra förskolor som drivs i Philanis regi. Andreas har tillbringat stora delar av förmiddagen på förskolan inne på centrat där han lekt med och hjälpt till med verksamheten. Massor med glada och positiva barn vilket står i stark kontrast mot barnen vi ser ute på gatorna.

Fortsättning följer i nästa inlägg.

No comments:

Post a Comment