8 December 2017

Dagen M som i marathon


Har sovit riktigt gott i natt. Somnade till ljudet av den starka blåsten som slet i tältduken och nu har blåsten ökat i styrka. Mitt underställ har endast torkat en liten smula, är fortfarande fuktiga och inte rimliga att ta på. Lämnar den varma sovsäcken och sträcker mig efter vattenflaskan. Till min stora förvåning kommer det inte en droppe ur flaskan, vattnet har frusit till is.

Tar mina och Andys fuktiga kläder och går bort till ”torktältet” för att få våra kläder torra till det är dags att förbereda oss för att springa. Vårt tält är beläget i den bortersta raden vilket innebär att vi har en lång väg att vandra till stora tältet och andra inrättningar. Vandringen bjuder möjlighet att njuta av den fantastiska utsikten och den för oss helt obeskrivliga miljön. Det är vitt, vitt i oändlighet, i de flesta riktningar med obruten horisont. I Union Glacier finns det en hel del bergsformation vilket förstärker intrycket av outforskad vildmark.

Framför mattältet har man satt upp en snö-isskulptur där det står Antarctic Ica Marathon. Populärt att fotas framför. Fantastiskt fin frukost, maten är verkligen av högsta kvalite. Fortfarande osäkert om det blir nåt lopp eller ej. Besked ska lämnas runt 10.00. Hämtar kläderna som nu är varma och torra. Förbereder oss på att det blir lopp och strax efter 10 får vi klartecken – stort jubel. Nu blir det bråttom, hoppa i löparkläder dricka det sista och uträtta behövliga toalettbesök. Häftar fast den lilla röda flaggan med text LÅT FLER FÅ FYLLA FEM på min jacka. Nu är vi redo.

Man har på grund av den starka blåsten gjort om löprutten, för att ha bättre koll på löparna får vi nu springa fyra varv med vätskestation var 5:e km istället för som planerat var 7,5:e km. Allt för att ha bättre koll på oss och att det finns möjlighet att få lite värme framför allt vid starten som vi nu kommer att passera vid 4 tillfällen. Alldeles innan start blir jag intervjuad av en av fotograferna, Brasilianare som numera bor på Svalbard. Han ställer frågor på engelska och jag svara på svenska för att kunna ha den med på kommande föreläsningar. Andreas blir också intervjuad före start.

Starten går och blåsten tar ett obarmhärtigt grepp om oss. Det känns som man knappast kommer framåt. Ca två km i den otrivsamma motvinden innan det svänger av så vinden kommer från sidan. Vi går enligt plan ut försiktigt och ger oss tid och möjlighet att njuta av den lite overkliga situationen att springa ett marathonlopp nere på Sydpolen.

Det här ögonblicket har funnits i mina tankar i mer än två år och nu är vi på plats. På mina föreläsningar har jag viftat bort alla frågor om det tokiga och kanske lite ansvarslösa att Springa för livet nere på Sydpolen. Nu är det verklighet och jag känner en glädje men samtidigt en stor oro. Ska vi klara det, till vilket pris? Första varvet går som en dans, relativt bra och hårt underlag.

I början på andra varvet börjar problemen, Andreas får krampkänning i vaden vilket innebär att vi får gå relativt stor del av andra varvet. Från att ha sprungit och blivit lite svettiga till att i lugnare tempo ta oss fram innebär att kölden verkligen göt sig påmind. Börjar frysa. När andra varvet är fullbordat går vi in i stora tältet och försöker tina upp. Stannar i den ”goa” värmen i ca 30 minuter innan vi ger oss ut i vildmarken och blåsten igen.

Fortsättning följer.....

Man kan stödja vår kampanj LÅT FLER FÅ FYLLA FEM vilket man lättast gör genom att
.
SMS:a MARATON100 eller 200 till 72905 för att skänka 100 respektive 200 kr
Swisha till 9001223 skriv MARATON i meddelandefältet
Plusgiro 90 01 22-3 skriv MARATON i meddelandefältet
Bankgiro 900-1223 skriv MARATON i meddelandefältet
 
Insamlade medel förmedlas via Svenska Kyrkans Internationella arbete ner till Philanis verksamhet för att hjälpa utsatta barn och unga mödrar till ett bättre och längre liv.
  • SMS:a MARATON100 eller 200 till 72905 för att skänka 100 respektive 200 kr
  • Swisha till 9001223 skriv MARATON i meddelandefältet
  • Plusgiro 90 01 22-3 skriv MARATON i meddelandefältet
  • Bankgiro 900-1223 skriv MARATON i meddelandefältet
Insamlade medel förmedlas via Svenska Kyrkans Internationella arbete ner till Philanis verksamhet för att hjälpa utsatta barn och unga mödrar till ett bättre och längre liv.

No comments:

Post a Comment