3 December 2017

Landat på Antarctica

Torsdag eftermiddag-kväll landar på på Antarctica efter en häftig flygresa med ett tidigare ryskt militärflygplan. Inredningen i planet var milt sagt lite annorlunda än vanligt passagerarplan. Här hänger fullt med slangar i taket och det kändes lite lätt skakigt både inombords och ”utombords” när vi äntligen kom iväg. Under flygresan på ca 4,5 timma fick vi titta på den gamla filmen Pretty Women på storbildsskärm. När det närmade sig tid för landning fick vi på skärmen följa inflygningen och fick en första bild av Antarctica.
Perfekt landning på Antarcticas blåa is. När vi steg av planet möttes vi av en välkomnande mycket stark vind och glashalt underlag. Försiktiga steg för att inte riskera fall och eventuella benbrott. Efter en del fotande av planet var det dags att borda nån form av bandvagn för transport till Union Glacier. Overklig känsla att sitta här och titta ut över det vita snöklädda landskapet. Efter mer än två års planerande är vi äntligen här för att få springa vårt marathonlopp för att FLER SKA FÅ FYLLA FEM.
Skumpig färd under ca 25 minuter då vi njuter av varje minut. Helt fantastiska bilder presenteras genom fönstren med ett otroligt vackert landskap med öppen horisont ställvis markerat av tämligen höga, delvis snötäckta bergsformationer.
Får nypa mig själv i armen för att verkligen förstå att det här är på riktigt. Vi är på Antarctica. Vilken otrolig upplevelse. Tänker tillbaka på alla upptäcktsresande som försökt erövra kontinenten med i inte så få fall förödande konsekvenser. Känner en djup ödmjukhet inför den kallaste, blåsigaste och torraste kontinenten. Den isklädda Antarctica innehåller ca 70% av all världens färskvattenreserv. Skrämmande tanke om vår miljöpåverkan skulle påverkas så pass att stora delar av Antarcticas is skulle smälta. Det skulle få helt förödande konsekvenser för väldigt många människor och länder.

Framme vid campen blir vi medtagna på en rundtur där vi besöker det stora tältet där det serveras mat och allmän samlingsplats. Det finns ett något mindre tält innehållande bibliotek och här sker en del föreläsningar. Utrymme för att torka svettiga kläder, toaletter samt även mindre utrymme för dusch. Duschvattnet består av smält, uppvärmd snö.

Blåsten är ett stort problem vilket ger en osäkerhet om vi verkligen kan ge oss ut och springa i morgon. Vid kl 21.30 får vi ge oss ut på en ca 5 km lång testrunda för att kolla underlag och förutsättningar i den för oss helt nya miljön. Springer alldeles för optimistiskt och blir svett vilket inte var så bra. Torka kläder i vårt kalla tält är ingen lysande ide. Mitt underställ lägger jag ner i sovsäcken med förhoppning om att min kroppsvärme ska kunna torka dom.

Sista beskedet innan nattsömnen är osäkert, i morgon bitti får vi veta om det blir marathonlopp eller inte i morgon.


Fortsättning följer...

Nu är det dags att stödja vår kampanj LÅT FLER FÅ FYLLA FEM vilket man lättast gör genom att

  • SMS:a MARATON100 eller 200 till 72905 för att skänka 100 respektive 200 kr
  • Swisha till 9001223 skriv MARATON i meddelandefältet
  • Plusgiro 90 01 22-3 skriv MARATON i meddelandefältet
  • Bankgiro 900-1223 skriv MARATON i meddelandefältet

Insamlade medel förmedlas via Svenska Kyrkans Internationella arbete ner till Philanis verksamhet för att hjälpa utsatta barn och unga mödrar till ett bättre och längre liv.No comments:

Post a Comment