20 April 2016

Rånade i Kapstaden

 
 
 
I går skrev jag en förhoppning om en häftig upplevelse i dag. Vi har fått mer än nog av denna varan. För det första var taxichauffören ca 20 minuter försenad. Väl ute i Khayelitsha får vi träffa den legendariska Ingrid le Roux, grundaren av Philani och projektet med Mentormammor. Jag får förmånen att tillsammans med fotografen Eric Miller följa med Mentormamma på hennes hembesök. Fantastisk upplevelse att få se hur väl dom tas emot och vilket fantastiskt arbetee dom utför med relativt små resurser. Jag väcker så klart en hel del uppmärksamhet med min vita hy och långa hår. Under tiden får Andreas en brief om projektet.
Nästa besök blir på pre-school där det finns massor med glada och välnärda barn. Vi är med och dansar och sjunger, sparkar boll och ger high five till alla barnen. Jag försöker mig till och med på rephoppning. Massor med skratt och glada vuxna och barn.
Alldeles innan vi ska åka därifrån kommer tre yngre män in på gården varav en håller en pistol i handen. De två första skriker att dom vill ha pengar och telefoner. Ger dom utan att tveka min plånbok. Sökande händer hittar snabbt min telefon i bakfickan. Andreas blir av med sin telefon. Eric, vår fotograf lyckas ta sig in i ett väntrum fullt av mammor med små barn i väntan på läkarbesök. Tumult när en av rånarna får tag i Erics kamera och försöker slita till sig den. Plötsligt hörs ett skott, den pistolbeväpnade rånaren står endast nån halmeter ifrån Andreas och mig. Eric släpper sin kamera och rånarna försvinner. Fullständigt overklig känsla sänker sig över oss. Mammorna och barnen skriker för fulla halsar. Själv har jag lock för öronen.
Poliser kommer snabbt i stora flockar. Vi blir förhörda av tre olika polismän.
Efter mycket om och men är vi äntligen färdiga för tillbakaresa till Philanikontoret. Det har varit en av de mest händelserika dagarna i mitt långa liv.
Det som grämer mig allra mest är förlusten av alla fina kort som försvunnit. 
Vi bjuder på den enda sparade bilden.
 
 

No comments:

Post a Comment