9 October 2016

Khayelitsha del 5

Lång natt med orolig sömn där gårdagens händelser spelas upp gång på gång. Känner en djup tacksamhet över att ingen blev allvarligt skadad. Telefonsamtal hem vilket skapade mycken oro där hemma ock Andreas fick lova att inte följa med ut på nya hembesök i Khayelitsha nästa dag.

Vi fick skjuts ut till Khayelitsha med Eric som hyrt nytt objektiv till sin reservkamera. På grund av gårdagens händelser har det blivit lite ändring i programmet. Vi får följa med en annan mentormamma som jobbar mer i utkanten av Khayelitsha och därmed betydligt säkrare område. Vi gör hembesök i tre olika familjer med fina möten men inte alls som i går. Besöker en ensamstående mamma med 4 barn där den minsta är ca 5-6 månader gammal. Äldsta barnet är gravt CP-skadat och behöver hjälp med allt. Hur denna imponerande kvinna får sin vardag att fungera fattar jag inte. Tack vare mentormamman har hon nu lyckats få hjälp med avlastning nån gång i veckan för att kunna få en liten egentid och framför allt tid för sina övriga barn.

Besöker även familj bestående av mamma samt 16-årig dotter vilken är gravid där pappan i vanlig ordning blivit osynlig. Tyvärr är blivande mamman smittad av HIV, då är det viktigt att äta bromsmedicin innan och under förlossningen för att förhindra smittoöverföring till fostret. Det är tack vare mentormamman som hon gått och testat sig. För att förhindra ytterligare spridning av HIV är det av största vikt att så många som möjligt av de unga gravida går och testar sig.


Resten av förmiddagen tillbringar vi på polisstationen. Får träffa högsta polischefen som flera gånger beklagar och ber om ursäkt för vad vi blev utsatta för i går. Han ger som förklaring att det i förgår släpptes 3 ”hungriga vargar” fria från fängelset inne i Kapstaden. Kvällen innan hade en civilklädd polis blivit skjuten i ansiktet och avlidit. I dag på morgonen hade ytterligare en civilklädd polis blivit skjuten i ansiktet. Allt detta plus ytterligare några rån ute i Kayelitsha relaterade polischefen till de frisläppta vargarna.

Efter alla ursäkter och beklagande blir vi ombedda att titta igenom deras bildarkiv på män som tidigare blivit dömda för rån och andra typer av brott. Finns över 200 bilder där jag upplever ett stort obehag och ledsamhet inför den verklighet alla dessa män tvingas leva under. Jag reagerar på ett foto där jag tycker mig svagt känna igen ansiktsdragen. Efter denna tröttsamma och obehagliga bildstudie får vi träffa kriminalaren från i går och får kopior på våra anmälningar.

Tillbaka på centret tillbringar vi en stund inne på förskolan och leker lite med barnen som precis vaknat efter sin vila. Resten av eftermiddagen sitter vi tillsammans med ledningen för Philani och får mer utförlig information om dess verksamhet. Det blir även en hel del prat om gårdagens otrevligheter.

Åker tillbaka till Kapstaden och vårt hotell strax efter kl 17.00.
No comments:

Post a Comment