4 September 2017

Nu börjar nedräkningen


Nu ska allt vara klappat och klart för vårt livs största och kanske häftigaste äventyr. Flyg till Punta Arenas södra Chile 19 november. Resten är bara högst preliminära datum. Väder och vind kan i värsta fall ställa allt på näsan. Vid för dåligt-farligt väder kan hela äventyret blåsa bort. Vi knäpper våra händer och ber om kanske inte sol och värme men i vart fall sol och så lite blåst som möjligt. Solen kommer att lysa över våra huvuden 24 timmar. I bästa fall med temperatur mellan 20-25 grader minus.

Planerad flygresa från Punta Arenas ner till Antarctis är den 22 november med likaså planerad start för marathonloppet den 24. Vi har sett filmer från förra årets lopp där man byggt upp en mindre tältstad på isen vilken på sina ställen är upp till 3 km tjock. Några större tält för social samvaro samt ett antal 2-mannatält. Nån morgonsekvens visar i det närmaste helt översnöade tält. Ryser vid blotta tanken av att öppna tältets dragkedja och mötas av en snövägg.

Har även studerat deltagarnas lopp och sällsynta glädje över att passera mållinjen. Alla har uttryck känslor av storslagenhet vad gäller upplevelse, ”natur”, gemenskap på denna ödsliga plats. Men mest slående är deras oerhörda glädje över att ha klarat av det tuffaste av alla marathonlopp man kan tänka sig.

Nätter när jag har svårt att sova och ängslas lite över vad som väntar manar jag fram bilder där Andreas och jag sida vid sida närmar oss mållinjen, ser utplacerade nationsflaggor och nånstans ska där även finnas en kampanjflagga med texten LÅT FLER FÅ FYLLA FEM. Vi griper varsin flagga en svensk och en enligt ovan och under andäktighet passerar vi mållinje. Dröm och förhoppning som jag hoppas och tror ligger inom räckhåll.

Viktigast av allt är ändå att vi genom vårt lopp ska kunna entusiasmera så många som möjligt för vår kampanj tillsammans med Svenska Kyrkans Internationella arbete. Jag har lovat mig själv att göra så mycket jag kan för att hjälpa i vart fall några barn nere i Kapstadens kåkstäder till ett bättre liv.
 
Vi uppmanar alla vänner och alla okända som har ett driv för internationellt arbete att sätta in en liten eller varför inte en lite större summa på dom alternativ som bjuds här intill. Svenska Kyrkans Internationella arbete ser till att insamlade medel förmedlas ner till dom behövande. Pengarna går till Philani, organisation startad av den Svenska läkaren Ingrid Le Roux för ca 30-35 år sedan, som bedriver ett fantastiskt hjälparbete ute i Kåkstäderna.

 

No comments:

Post a Comment