26 October 2017

Hur klär man sig?

Kläder för Sydpolen

Den vanligaste frågan vi får är – Hur klär man sig för att springa lite drygt 42 km i 25-30 minusgrader. Det är en väldigt bra fråga och här ska jag försöka förklara hur vi och Naturkompaniet tänkt.

Om vi börjar nerifrån har vi köpt trail-skor med gummidobbar i Gore-tex, några nummer för stora för att få plats med tjocka strumpor i 2 lager. Det ska även finnas plats för värmekudde under framfoten. Själv känner jag mest oro inför fötterna som hela tiden ska landa på det kalla underlaget. För att förhindra att det kommer snö in i skorna har vi säkrat med damasker.

På underkroppen kör vi 2-lagersprincip med varmt underställ under skalbyxor vilka är vind och vattentäta. Vinden kommer sannolikt att vara det största bekymret ner på den kallaste och blåsigaste kontinenten. För säkerhets skull har vi även med oss varma ”mamelucker”.

På överkroppen gäller 3-skickt. Längst in tunt underställ, därpå en varm fleecetröja och sen en vindtät skaljacka.

På händerna gäller 2-skikt innerst tunna fingervantar och sedan tjock, värmande och vindtät vante. Händerna kommer också att få extra värme av värmekuddar.

Ansiktet täcks till stora delar av rånarluva, goggleglas mot den starka solen, andningsmask för att värma luften innan den dras ner i luftrören.
No comments:

Post a Comment